Browar z minibrowaru – jak warzyć piwo

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i uwielbianych wśród alkoholi. Jest kojarzone z miło spędzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku spotykamy tysiące przeróżnych jego rodzai, co sprawia, że czasami ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, jakości oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej klasie oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, porządniej produkowanym. Czym więc jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są wielbicieli sztuki piwnej, dla których jakość i solidność przygotowania jest najważniejsza. Z jakiego powodu? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone autonomcznie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Klienci są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby skłonić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz masa czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to fakt, jednak warto pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Dziś sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak kategoria, struktura, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.

Maszyny do piwa